עושים עסק
איך תקים את העסק העצמאי שלך בדרך הקצרה והבטוחה ביותר שתוביל להצלחה ממשית.
טוב. בשעה טובה ומוצלחת סיימת את הלימודים. זה הזמן למצוא פרנסה. או אולי כבר מצאת פרנסה, אך נמאס לך לעבוד בשביל אחרים ואתה רוצה להקים עסק קטן (או גדול) משל עצמך. איך עושים את זה?
דבר ראשון, מזל טוב! זכית! כן. זכית. גדולי ישראל הוקירו בעלי עסק לא רק בשל היותם "תמכין דאורייתא" (תומכי תורה), אלא בעיקר בשל העובדה שאמונתם צריכה להיות חזקה יותר מאשר של יושבי אוהל. על בעל עסק נאמר: "שמאמין בחי העולמים וזורע" (שבת ל"א ע"א. בתוס' שם). מדוע? משום שבעסק עצמאי איש אינו מבטיח לך משכורת מוגדרת בסוף החודש.
נו, אז? אז אתה מתפלל לה' מידי יום, מידי רגע, שיזמין לך את פרנסתך ברווח. הביטחון שלך חזק יותר. שמחים בשמחתך. וזה הזמן לחזור לעניינים הגשמיים והארציים ולהגיש לך את המדריך המקוצר לפתיחת עסק עצמאי.
כן. כן. זה מסובך, מלא ניירת ובירוקרטיה. זה מה שכולם אומרים. אבל בפועל, ישנם מאות אלפי עסקים פרטיים בישראל. אם כולם מצליחים להתמודד עם הדפים והפקידים, גם אתה יכול.
האם יש סיכוי לכסות את הוצאות העסק ולהרוויח די מחסורו אשר יחסר לו. בבדיקה הזו תבדוק את הסיכויים והסיכונים. ככל שהסיכויים גבוהים יותר, כדאיות העסק עולה. מאוד פשוט והגיוני.
לא נעסוק כאן בהקמת חברה בע"מ, למרות שהתהליכים דומים וכמעט זהים. נעסוק בהקמת עסק עצמאי תחת ההגדרה "עוסק מורשה".
התלבטות והחלטה
אתה לא צריך להמציא את הגלגל כדי למכור או לספק שירותים ללקוחות. אתה צריך לזהות צורך אצל הלקוחות ולתת לו מענה. לפני כן עליך להחליט במה אתה טוב. ננסה לעזור לך קצת:
אם אתה טוב עם אנשים, אולי כדאי לך להקים עסק בו תבוא במגע עם אנשים וגם תקבל על זה כסף. אם אתה פחות טוב עם אנשים ויותר עם מכשירים, אולי כדאי לך להקים עסק בו תבוא במגע עם מכשירים וגם תקבל וכו'.
אתה יודע לבשל/לאפות? אולי כדאי לך לפתוח קייטרינג, מסעדה, מאפייה וכן הלאה. זה כל הרעיון. התמקד במה שאתה טוב בו. ואל תשכח שעליך לתת מענה לצורך מסוים אצל ציבור הלקוחות הפוטנציאלי. בוא נאמר שאין שום טעם שתקים עסק לממכר יין בשכם...
בדיקת הפוטנציאל
במילים של אנשים פשוטים כמונו קוראים לזה "היתכנות עסקית". האם יש סיכוי לכסות את הוצאות העסק ולהרוויח די מחסורו אשר יחסר לו. בבדיקה הזו תבדוק את הסיכויים והסיכונים. ככל שהסיכויים גבוהים יותר, כדאיות העסק עולה. מאוד פשוט והגיוני.
ומה מגדיל את הסיכויים? ביקוש, מיקום, ומתחרים. כאשר ישנו ביקוש גדול למוצר/שירות שלך במיקום בו אתה פועל ומיעוט מתחרים. מצבך מעולה. לך על זה!
רגע. רגע. אל תסמוך רק על עצמך. התייעץ עם ידידים ובעיקר עם אנשי מקצוע. נכון. זה עולה כסף. אבל זה יכול לחסוך לך המון כסף ובעיקר המון עגמת נפש.
אל תחשוש להשקיע בשלב הזה זמן ומשאבים. אתה חייב לענות לעצמך תשובה ברורה לשאלת הכדאיות. הידעת? ארבע מתוך חמש מסעדות חדשות, נסגרות בתוך שנתיים. כנראה שמקימיהן לא בדקו את רמת הכדאיות שבהקמתן. עדיף להשקיע מעט בבדיקת ההיתכנות, מאשר להשקיע הרבה בבניית עסק לא כדאי.
אגב, האויב הכי גדול של ההיתכנות העסקית הוא הביטחון העצמי המופרז. ביטחון עצמי הוא דבר טוב, אפילו טוב מאוד. אבל כדאי מאוד לרסן אותו ולהקשיב לניסיונם של אחרים. אופטימיות יתר עלולה להתברר כאשליה מסוכנת מאוד.
מה יש לבדוק בטרם פותחים עסק?
האמת שהתשובה לשאלה הזו רלוונטית גם לבעלי עסק קיים. משום שהיא אמורה לאפשר להם לראות את התמונה האמיתית של העסק בכל נקודת זמן. האמריקאים, אלופי ראשי התיבות, נתנו בהם סימנים: SWOT. דהיינו, חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים. את ארבעת הדברים האלה חייבים לבדוק לפני שמקימים עסק.
יש לענות בכנות ובאמת על השאלה מה הן החוזקות של העסק, חולשותיו, ההזדמנויות שעומדות בפניו והאיומים שמאיימים עליו. שני הסעיפים הראשונים קשורים לעסק עצמו. שני האחרונים לסביבתו ולמה שמחוצה לו.
נסביר: חוזקתו וחולשתו של העסק אינן קשורות לסביבתו, אלא למהותו. בעוד שההזדמנויות והאיומים נובעים מהמתרחש בסביבתו. לדוגמא: חוזקתו של עסק לממכר מזון מהיר נעוצה במהירות הכנת המזון. חולשתו נעוצה בחוסר יכולתו להחזיק מלאי של אוכל מוכן.
ההזדמנות העומדת בפני עסק לממכר מזון מהיר נובעת מקיומם של לקוחות "ממהרים". האיום העומד בפניו נובע ממתחרים מהירים יותר...
תכנית עסקית
אחרי שאתה יודע שיש יותר סיכויים מסיכונים ואתה מוכן ליטול את הסיכונים, עליך להכניס את זה לתבנית ומספרים. דהיינו, לכמת את כל נתוני הבסיס לטבלאות מוגדרות. בשלב הראשון תתבסס על הנחות מוגדרות כדי ליצור צפי הכנסות והוצאות.
המעניין הוא שבשלב הזה אתה עלול לפרוש מהמרוץ. וזה בסדר. המספרים מכניסים פרופורציות לחלומות. כך למשל אתה עלול לגלות שתכניס הביתה 2,000 שקל בחודש... שווה להתאמץ ולהסתכן בשביל אלפיים שקל?
בתכנית מפרטים כל הוצאה צפויה לאורך תקופת החיים הראשונה של העסק (שנה לפחות והמחמירים ינהגו שנתיים לפחות). את ההוצאות מנפחים באמצעות סעיף המוגדר "שונות" ואת ההכנסות מצמצמים באמצעות סעיף הנקרא "חובות"...
אין מה לחשוש אם טור ההוצאות גדול מטור ההכנסות. השאלה רק אם הם משתווים ומתי. ובתוך כמה זמן תהיה ההכנסה גדולה מההוצאה. דהיינו, כמה זמן ייקח לכסות את ההוצאות שנוצרו בעת ההקמה.
רשויות ושאר צרות
אחרי שסיימתם את החלק הראשון ונשאתם תפילה להצלחה. הגיע הזמן לטפסים, ניירות ו"סידורים". יש לפתוח חשבון בנק ותיקים במשרדי מס ערך מוסף (מע"מ) ומס ההכנסה. כעיקרון, אפשר כבר להתחיל לעבוד. אבל רצוי לפתוח תיק עצמאי בביטוח הלאומי למרות שאפשר לדחות זאת מעט. המלצה: אל תעשו זאת לבד. בחרו רואה חשבון בעל ניסיון והמלצות שייצג אתכם מול הרשויות.
סיימתם? מזל טוב! עכשיו אתם בעלי עסק. תתפללו שתשלמו הרבה מיסים ומעשרות.
*המידע מיועד לגברים ונשים כאחד ונכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד.